SHOW YOUR PERSONALITY

Gekleurde edelstenen in jouw juweel

Gekleurde edelstenen in juwelen zijn steeds populairder geworden als een kleurrijk en prachtig alternatief voor de traditionele diamant. Voor wie iets persoonlijks en unieks zoekt, bieden gekleurde edelstenen een prachtige manier om je individualiteit te uiten. Ze kunnen subtieler ogen dan diamanten en zijn perfect om dagelijks te dragen.

Koppel een bijzondere edelsteen aan een speciale gebeurtenis of mijlpaal om te vieren en creëer een blijvende herinnering. Bekende gekleurde edelstenen zoals saffier, smaragd en robijn, evenals aquamarijn, toermalijn en amethyst, bieden een scala aan prachtige kleuren die elke gelegenheid opsieren. Ontdek de magie van gekleurde edelstenen en voeg een vleugje kleur en betekenis toe aan jouw juwelencollectie.

Contour verlovingsring met ovale teal groene saffier

Hoe kies je een gekleurde edelsteen voor jouw juweel?

Naast jouw persoonlijke voorkeur en symboliek van een edelsteen zijn er ook enkele fysische kenmerken waar je rekening mee kan houden.

Gekleurde edelstenen worden net als diamant beoordeeld volgens de 4 C’s: Cut (slijpvorm), Colour (kleur), Clarity (helderheid), Carat (karaat of grootte). Daarbovenop is de duurzaamheid een belangrijke factor bij het uitkiezen van een geschikte edelsteen voor jouw juweel.

Kleur

De kleur is de belangrijkste factor in het bepalen van de waarde van een edelsteen. En hoewel een “mooie” kleur voor iedereen anders is, kan je kleur steeds beoordelen op tint, toon (lichter of donkerder) en verzadiging of intensiteit. Sommige edelstenen komen in een scala van kleuren, (zoals saffier die in alle kleuren van de regenboog voorkomt) terwijl anderen worden gewaardeerd voor specifieke tinten. (zoals de typische sterke donkergroene kleur van Smaragd) Zoek bij jouw keuze naar levendige, gelijkmatig verdeelde kleuren en bovenal volg jouw eigen smaak en stijl. Of om Coco Chanel te citeren: “De beste kleur ter wereld is de kleur die jou goed staat.”

Behandeling

Veel edelstenen ondergaan behandelingen om hun kleur, helderheid of duurzaamheid te verbeteren. Dit is een algemeen aanvaarde praktijk in de juwelierswereld en heeft meestal geen schadelijk effect op de steen. Veel voorkomende behandelingen zijn verhitting en oppervlake coatings met bijvoorbeeld olie of kunsthars. Begrijp de behandelingen die zijn toegepast op de edelsteen en hoe deze het uiterlijk, de duurzaamheid en de waarde kunnen beïnvloeden

Helderheid

Helderheid verwijst naar de afwezigheid van interne gebreken (insluitsels) of externe oneffenheden in de edelsteen. Edelstenen van lage kwaliteit vertonen vaak vlekken of interne insluitsels die met het blote oog waarneembaar zijn. Zulke onzuiverheden kunnen de steen troebel en dof maken. Hoewel sommige insluitsels acceptabel zijn en zelfs verwacht worden in bepaalde edelstenen, kunnen te veel gebreken afbreuk doen aan de schoonheid en duurzaamheid van de steen. Ga voor een edelsteen met een goede helderheid, waar de insluitsels minimaal zijn en geen invloed hebben op het uiterlijk.

Hardheid

De hardheid is cruciaal, vooral voor edelstenen die bedoeld zijn om dagelijks te dragen. Sommige edelstenen zijn gevoeliger voor krassen, afbrokkelen of schade dan andere. De duurzaamheid van edelstenen wordt beoordeelt volgens de hardheidschaal van Mohs. Diamant is de hardste materie op aarde en krijgt een score 10. Daarna volgen robijn en saffier met een score 9. Op plaats 5 tot 6 staat bijvoorbeeld de edelsteen turkoois en het zachtste mateiraal talk heeft een score 1. Edelstenen met een hardheidscore lager dan 7 kunnen na verloop van tijd door wrijving met stof mat worden. Draag daarom extra zorg bij het dragen en bewaren van deze juwelen.

Slijpvorm

Het slijpsel van de edelsteen speelt een belangrijke rol in zijn schittering, fonkeling en algehele visuele aantrekkingskracht. Een goed geslepen edelsteen heeft een optimale lichtreflectie en lichtbreking, wat de schoonheid ten goede komt. Naast de klassieke briljant vorm kan je trouwens ook kiezen voor heel wat “fancy” slijpvormen zoals de rechthoekige baguette of viekante princess vorm. Deze vormen kunnen een unieke toets geven aan jouw juweel. Een ovaal geslepen edeslteen in bijvoorbeeld een ring kan je vingers langer en slanker doen lijken. Zoek naar een slijpvorm die de kleurintensiteit en schittering van de steen maximaliseert met behoud van goede proporties en symmetrie.

Karaatgewicht

Karaatgewicht verwijst naar de grootte van de edelsteen, waarbij één karaat gelijk is aan 200 milligram. Grotere edelstenen geven een intensere kleurbeleving en zijn over het algemeen waardevoller, maar de grootte alleen is niet bepalend voor de kwaliteit. Vanwege hun zeldzaamheid kan de prijs voor bepaalde edelstenen exponentieel stijgen met de grootte. Een robijn van 10 karaat kan bijvoorbeeld honderd keer duurder zijn dan een van 1 karaat. Overweeg de balans tussen karaatgewicht, kleur, helderheid, en slijpvorm om de perfecte edelsteen voor uw voorkeuren en budget te vinden.

Meest gebruikte gekleurde edelstenen in juwelen

Ontdek welke gekleurde edelstenen vaak gebruikt worden in juwelen en doe inspiratie op voor jouw volgende paar oorbellen, ring of halsketting. Alle gekleurde edelstenen die we aanbieden zijn steeds van een hoge kwaliteit en aangekocht via betrouwbare partners.

Aquamarijn

Citrien

Smaragd

Robijn

Spinel

Granaat

Topaas

Saffier

Toermalijn

Ontdek onze juwelen met gekleurde edelstenen

1,090.001,115.00 incl. btw
1,035.001,070.00 incl. btw
1,300.001,335.00 incl. btw
2,390.002,500.00 incl. btw
1,860.001,930.00 incl. btw
2,230.002,350.00 incl. btw
1,645.001,695.00 incl. btw
1,950.002,030.00 incl. btw
Stel je eigen juweel samen

Persoonlijke begeleiding

Droom jij ervan om jouw eigen juweel te ontwerpen? Laat je inspireren door onze collecties en stel zelf jouw verlovingsring, armband of unieke oorbellen samen. Elk ontwerp uit de KUBINI collectie kan jij volledig naar jouw hand zetten. We nemen uitgebreid de tijd om een ontwerp, de perfecte edelsteen en persoonlijke details uit te kiezen. Want een juweel op maat verdient toewijding, creativiteit en kwaliteit. Nadien wordt jouw juweel met de hand gemaakt in ons atelier.

Juwelen op maat - gouden juwelen
Lab Grown Diamanten van Kubini
FAQ

Extra tips bij het kiezen van een Edelsteen/ FAQ:

Een belangrijke factor bij het kiezen van een edelsteen voor een verlovingsring is de hardheid of duurzaamheid. Sommige edelstenen zijn gevoeliger voor krassen, afbrokkelen of schade dan andere. Voor verlovingsringen of andere ringen die dagelijks gedragen worden, raden we aan om geen edelsteen te kiezen met een hardheid lager dan 7.

Over het algemeen zijn gekleurde edelstenen goedkoper dan natuurlijke diamanten, maar dit hangt sterk af van verschillende factoren zoals de zeldzaamheid, kwaliteit, grootte, en vraag naar de specifieke edelsteen. Zo kunnen robijnen, die van nature zeer zeldzaam zijn én een topkwaliteit hebben, veel duurder uitkomen dan diamanten. Het verschil met lab grown diamanten is in de meeste gevallen kleiner.

Houd rekening met de stijl en het ontwerp van het sieraad. Bepaalde edelstenen kunnen beter passen bij specifieke ontwerpen dan andere. Bijvoorbeeld, een klassieke solitaire ring kan vragen om een enkele, prominente edelsteen, terwijl een meer ingewikkeld ontwerp kan meerdere stenen of een mix van kleuren tegemoet te komen.

Met Kubini dagen wij vaak net klassieke ontwerpen uit door ze in een innoverend en nieuw jasje te steken. Elke manier van zetten heeft zo zijn uitdagingen. Daarom kan je niet zomaar elk type gekleurde edelsteen in elke zetting zetten. Wij adviseren je graag bij de aankoop van jouw juweel.

Net als het metaal zijn ook edelstenen naargelang hun hardheid gevoelig voor krassen. Bewaar daarom elk juweel apart in een zakje of wikkel ze in een doekje. Sommige edelstenen zijn ook gevoelig voor zonlicht en kunnen bij extreme blootstelling verkleuren. Na verloop van tijd kan jouw edelsteen dof ogen. Dit komt meestal door vuil en zeepresten. Poets jouw juweel met lauw zeepwater en een zachte tandenborstel en je zal zien dat hij meteen weer schittert. Lees meer tips in onze careguide.

Heb je oud juweel liggen met een edelsteen dat je een nieuw leven wil geven? Of kreeg je een edelsteen cadeau die je graag in een juweel wil verwerken? Dit kan zeker. We zitten graag met jou samen om een ontwerp uit te kiezen waarin jouw edelsteen mooi tot zijn recht komt en dat helemaal bij jou past. Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Gouden verlovingsring op maat met groene Saffier